Gedragstherapie

Je gaat zelf aan de slag

In de traditionele gedragstherapie doe ik een uitgebreide intake en analyse van het probleemgedrag. Aan de hand daarvan wordt een uitgebreid, op maat gemaakt verslag gemaakt. Ik verwijs naar enkele boeken, filmpjes en links die extra informatie geven over hoe zelf de therapie verder uit te voeren.

Hoe werkt gedragstherapie?

Wanneer je problemen ervaart door het gedrag van je hond, kun je telefonisch of per mail contact met me opnemen. In het eerste telefonische contact vertel jij mij in het kort wat er aan de hand is en vertel ik jou wat ik daarin voor je zou kunnen betekenen. Als je denkt dat ik je kan helpen, maken we een afspraak. Voorafgaand aan de afspraak stuur ik je een vragenlijst toe. Het is fijn wanneer je deze vóór de afspraak ingevuld terugstuurt. Ik kan dan vooraf al even broeden op mogelijke oplossingen en werkwijzen. Zo’n vragenlijst is natuurlijk nooit compleet, maar zet mij al wel op een spoor.

Een groot deel van de eerste afspraak is de intake, deze duurt zo’n tweeënhalf uur. Ik kom bij jullie thuis en daar praten we verder. Tijdens deze intake besluiten we samen of gedragstherapie het juiste middel is om de problemen aan te pakken. Naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst ga ik nog meer inzoomen op het probleemgedrag door aanvullende vragen te stellen. Verder leer ik jou, je hond en eventueel jullie gezin en andere huisdieren kennen. Ik zie hoe jullie wonen, waar je dagelijkse blokje om is. Ik doe wat gedragstests bij de hond en ik kijk welke training je hond eventueel al heeft gehad. Dit alles om uit te zoeken wat de oorzaak is voor het gedrag dat je als negatief ervaart.

Op basis van deze intake maak ik een uitgebreid,
op maat gemaakt verslag.

Je ontvangt een verslag met:

  • een verklaring voor het gedrag, de oorsprong, en prognose voor succesvol veranderen van gedrag;
  • een plan van aanpak voor de therapie: wat te doen aan het probleem;
  • nadere uitleg van de therapie met verwijzingen naar verdere resources (bijv. literatuur, filmpjes) voor de uitvoering;
  • een telefonische toelichting 1 week na ontvangst van het verslag, om vragen te beantwoorden.

Natuurlijk doe ik mijn uiterste best om compleet te zijn in het verslag, maar het is geen vervanging voor uitgebreide begeleiding en training – die meestal nodig is om het probleem op te lossen. Gedragsbegeleiding heeft altijd de voorkeur.

Hoe werkt een begeleidingstraject?

Let op: het verslag dat je ontvangt bij gedragstherapie is uitgebreid, maar bevat nooit alle nuances die gedragsbegeleiding je wel geven. Daar werken we immers samen en zie ik hoe jij en je hond samenwerken en op elkaar reageren. Gedragsbegeleiding heeft altijd de voorkeur. Wil je toch een uitgebreid verslag en daarna zelf aan de slag? Dan gaat het als volgt:

=

Probleemgedrag? Neem contact op!

=

We maken een afspraak;

=

Je ontvangt + retourneert een vragenlijst;

=

Intake + eerste sessie (150 min.) – ik kom aan huis;

=

Je ontvangt een uitgebreid, op maat gemaakt verslag (waarin ik verwijs naar enkele boeken, filmpjes en links die extra informatie geven);

=

Op basis van het verslag ga je zelfstandig aan de slag met je hond;

=

Na ongeveer een week neem ik contact met je op om te horen hoe het gaat;

=

Iedereen tevreden? Dan sluiten we de therapie af (Of we komen tot de conclusie dat er meer tijd en begeleiding nodig is en besluiten tot een vervolgtraject. Jij en je je hond bepalen uiteindelijk wat nodig is).

Een traject bestaat uit:

Intake ± 2,5 uur

  • Vragenlijst en gesprek;
  • Gedragstesten;
  • Observatie 

Je ontvangt een verslag met:  

  • verklaring voor het gedrag, de oorsprong, en prognose voor succesvol veranderen van gedrag;
  • plan van aanpak voor de therapie: wat te doen aan het probleem;
  • nadere uitleg therapie met verwijzing naar verdere resources voor de uitvoering;
  • telefonische toelichting 1 week na ontvangst van het verslag, om vragen te beantwoorden.

Opmerking: 

Ik doe mijn uiterste best compleet te zijn in het verslag, maar het is geen vervanging voor uitgebreide begeleiding en training die meestal nodig is om het probleem op te lossen. Gedragsbegeleiding heeft altijd de voorkeur

€ 337,50

Prijzen zijn exclusief materiaal-, reis- en parkeerkosten (reiskosten: € 0,30/km). Er kan, afhankelijk van de afstand, sprake zijn van een reistijdvergoeding. Deze bijkomende kosten worden achteraf gedeclareerd op je factuur.