Beste dierenarts,

Dankjewel! Dankjewel namens Fikkie, Frits, Nina, Bobo, Tara, Zeno en vele andere honden. Zonder jou zou ik mijn werk als gedragstherapeut niet kunnen doen.

De ene hond oogde op tafel gezond, maar toch bleek na onderzoek dat een onderliggende aandoening en pijn bijdroeg aan het probleemgedrag. En er was die hond die wel wat angstig leek, maar in de thuissituatie niet functioneerde vanwege de angst. Dankzij gedragsmedicatie sloeg het gedragsveranderingstraject aan en verbeterde het welzijn van hond en eigenaar aanmerkelijk.

Samen hebben we meer ogen, meer oren, zijn we slimmer, weten we meer en kunnen we de hond en zijn mensen zoveel beter helpen. Een multidisciplinaire aanpak levert meer welzijn op. Samen is het leuker!

Wat voorbeelden uit de praktijk van het afgelopen jaar waarbij de samenwerking goud waard was!

Teckel Frits, waarvan iedereen dacht: dat is toch deel van zijn gedragskenmerken als teckel zijnde. Bij nader onderzoek speelt er een onderliggend maag-darmprobleem, waardoor zijn agressie wordt aangewakkerd.

Of Nina, die aanvankelijk voor vuurwerkangst op consult kwam. Na verloop van tijd reageerde ze ook niet meer zo vriendelijk naar andere honden, ging ze niet meer spontaan zwemmen en wilde ze niet uit de auto komen bij het bos waar ze voorheen zo graag kwam. Na verder onderzoek bleek ze Spondylose te hebben en haar nek zat vast. Na wat behandelingen bij de fysiotherapeut werd ze weer haar vroegere, vrolijke zelf en konden we ook succesvol werken aan de vuurwerkangst.

Of doodle Tara die geen rust wist te vinden en uitviel naar alles op kleine wieltjes. Het uitvalgedrag konden we goed herleiden naar een trauma, maar er speelde meer. Ze kreeg Cytopoint-injecties en hypoallergeen voer, maar de prik moest inmiddels iedere 3 weken herhaald worden terwijl haar anaalklieren vol zaten, ze jeuk had en met tegenzin at. Na het wijzigen van haar voeding onder begeleiding van een specialist, was ze in één klap van haar klachten af. Zo snel had ik het nog nooit zien gaan. Ze kon weer rust vinden, slapen, was minder reactief en we konden nu gaan bouwen aan ander gedrag.

En dan Bobo, die angstig onder de koffietafel lag als er bezoek was en buiten alleen maar bleef trekken en vluchten aan de lijn vanwege extreme angst. Hij kon maar niet wennen aan Nederland, met alle nieuwe, onbekende prikkels. De eigenaren namen uiteindelijk de stap om gedragsmedicatie te proberen, hoewel ze dat initieel absoluut niet zagen zitten. Daarna kwam er vooruitgang en nu onderzoekt hij nieuwsgierig de omgeving als hij aan de wandel is.

Uit de voorgaande voorbeelden mag duidelijk zijn hoe een multidisciplinaire aanpak, waar bijvoorbeeld ook een fysio en voedingsdeskundige in de arm gesloten worden een casus vlot kan trekken. Onontbeerlijk in dit alles ben jij!

Dus nogmaals, bedankt! Fijne feestdagen en beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik hoop dat we samen nog meer honden en hun mensen kunnen helpen.

Warme nieuwjaarsgroet, Suzanne Rhebergen

Honden met een Hobby

Kaart gemaakt door Nienke Bothoff

PS. Hoe kan ik jou het beste helpen? Net als jij wil ik mijn tijd en energie zo effectief mogelijk inzetten. Ik weet hoe druk je het hebt, dus dankjewel voor je tijd. Waar kan ik jou en je klanten het beste mee van dienst zijn?